Klein rijbewijs

Op zoek naar een rijbewijskeuring in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Dolder, Den Haag, Doetinchem, Haarlem, Leiden, Rotterdam of Utrecht? Dan bent u hier aan het goede adres.

Keuring van het rijbewijs van ouderen

Een keuring voor het rijbewijs van ouderen, wat houdt dat in? De rijbewijskeuring voor senioren is een belangrijk onderdeel van de verkeersveiligheid en de zorg voor ouderen die graag actief willen blijven in het verkeer. Deze seniorenkeuring van het rijbewijs is ontworpen om de rijvaardigheid en gezondheid van ouderen te beoordelen, waardoor ze zo lang mogelijk veilig kunnen autorijden en in staat zijn op een verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer. Dit is met aandacht voor hun eigen welzijn en dat van andere weggebruikers. Bij een seniorenkeuring voor het rijbewijs worden verschillende aspecten van de gezondheid geëvalueerd door middel van verschillende onderzoeken, uitgevoerd door ervaren artsen.

Een rijbewijskeuring is echter alleen verplicht voor bestuurders ouder dan 75 jaar of bestuurders met een medische aandoening, fysiek of mentaal. Het is ook mogelijk een rijbewijskeuring aan te vragen wanneer u twijfelt over uw rijgeschiktheid. Wanneer iemand kiest voor een keuring van het rijbewijs bij een leeftijd van 70 jaar bestaat er nog geen verplichting voor een medische keuring, maar dit wordt wel aanbevolen wanneer de rijgeschiktheid in twijfel wordt getrokken.

Rijbewijs verlengen voor ouderen: wat moet u weten?

Het is belangrijk om op te merken dat het verlengen van het rijbewijs voor ouderen boven de 75 jaar in Nederland niet automatisch plaatsvindt. Bestuurders moeten actief stappen ondernemen om hun rijbewijs te verlengen, waaronder het tijdig indienen van de benodigde documenten en het ondergaan van de vereiste medische keuringen en rijtesten. 

Er gelden specifieke regels en procedures bij het aanvragen en verlengen van een rijbewijs voor ouderen. Als u tussen de 65 en 70 jaar bent, is uw rijbewijs maximaal geldig tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70 jaar en wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan is er geen verplichte keuring nodig. Wanneer u kiest voor een rijbewijs verlenging op 70-jarige leeftijd, is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. 

Uw rijbewijs verlengen bij een leeftijd van 74 jaar

Wanneer u 74 jaar bent en uw rijbewijs wilt verlengen, is dit niet anders dan het verlengen van uw rijbewijs op 70-jarige leeftijd. In beide gevallen geldt de maximale geldigheid van 5 jaar. Pas vanaf uw 75e verjaardag moet u een verplichte rijbewijskeuring afnemen als u uw rijbewijs wilt verlengen. Uw rijbewijs verlengen bij een leeftijd van 74 jaar houdt dus in dat u geen verplichte medische keuring hoeft af te nemen. Dit wordt echter wel sterk aangeraden. 

Neem contact met ons op

De ogentest voor rijbewijs ouderen: een belangrijk onderdeel van de medische keuring

Een belangrijk onderdeel van de rijbewijsverlenging voor ouderen in Nederland is de verplichte medische keuring. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de bestuurder fysiek en mentaal in staat is om veilig te blijven rijden. De ogentest voor het rijbewijs ouderen is een belangrijk onderdeel van de medische keuring. Indien u zowel lenzen als een bril heeft, zult u deze allebei mee moeten nemen om de ogentest in zijn volledigheid af te kunnen ronden. De arts zal dan uw gezichtsvermogen testen om te controleren of u over voldoende zicht beschikt voor een veilige deelname aan het verkeer. De bevindingen worden vastgelegd op het keuringsverslag dat aan het CBR wordt aangeleverd. De ogentest voor het rijbewijs van ouderen onmisbaar bij de medische keuring van het rijbewijs.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

De kosten voor de medische keuring rijbewijs zijn bij Nauwkeurig.nl enkel €70,- (incl. btw). De maximale kosten voor de keuring, bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zijn anno 2022 €114,14 (incl. btw).