Rijbewijs­keuring

Op zoek naar een rijbewijskeuring in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Dolder, Den Haag, Doetinchem, Haarlem, Leiden, Rotterdam of Utrecht? Dan bent u hier aan het goede adres.

Rijbewijs­keuring: 75+ en medisch

Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75ste verjaardag, dan moet u verplicht medisch gekeurd worden wanneer u een rijbewijsverlenging wilt aanvragen. Ook bij bepaalde medische indicaties moet u gekeurd worden. Nauwkeurig.nl biedt voor slechts € 70,- (inclusief btw) de rijbewijskeuring aan. We hebben door heel Nederland keuringslocaties, waardoor er altijd eentje bij u in de buurt is. Onze keuringsartsen staan u volledig bij tijdens de keuring, ongeacht uw leeftijd en/of beperking. We nemen alle tijd voor u. Bij alle locaties van Nauwkeurig.nl kunt u terecht voor professionele rijbewijskeuringen en profiteert u van de volgende voordelen:

  • 15+ jaar ervaring in rijbewijskeuring
  • Wij zijn aangesloten bij ZorgDomein. Alle formulieren worden digitaal ingevuld en direct opgestuurd naar het CBR. U hoeft dus zelf geen papieren per post op te sturen na afloop van de keuring.
  • Persoonlijke aandacht
  • Professionele keuringsartsen
  • Ook keuring in de avonduren mogelijk
  • Goed bereikbare locaties

Bel 088-1113456 als u een afspraak wilt maken of meer informatie wilt over de medische keuring. Onze specialisten staan u graag te woord.

Bekijk de locaties
De keuringsarts van Nauwkeurig.nl was erg attent en vertelde mijn moeder precies wat ze moest doen en wat ze kon verwachten. Na haar medische keuring kon ze gelukkig moeiteloos een nieuw rijbewijs aanvragen. Wij zijn erg tevreden!
Mieke en Maartje uit Amsterdam

Wanneer heeft u een rijbewijskeuring nodig?

Als u ouder bent dan 65 jaar is het rijbewijs geldig totdat u 75 jaar bent. Ontvangt u een nieuw rijbewijs op uw 70e? Dan is dit rijbewijs slechts 5 jaar geldig. Vanaf 75 jaar moet u bij het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheidsverklaring aanvragen en een medische keuring ondergaan. Dit rijbewijs is vervolgens 5 jaar geldig. Voorheen werd deze Gezondheidsverklaring ook wel de Eigen Verklaring genoemd.

Waarom heeft u een rijbewijskeuring nodig?

Een rijbewijskeuring toont aan dat u nog beschikt over de juiste rijvaardigheid. Deze keuring vindt elke vijf jaar plaats en is verplicht voor autobestuurders van wie het rijbewijs van verloopt op of na de 75ste verjaardag en voor autobestuurders met een medische aandoening. Voorbeelden van medische aandoeningen zijn bijvoorbeeld aandoeningen aan het hart en de bloedsomloop, aandoeningen aan de hersenen en het zenuwstelsel, een progressieve gezichtsaandoening en gedragsproblematiek, zoals verslavingen en autisme.

Maak een afspraak
Ik vond de rijbewijskeuring best wel spannend. De keuringsarts stelde mij gelukkig volledig op mijn gemak en voor ik het wist was het alweer voorbij.
Johan van Drongen uit Amsterdam

Hoe gaat de rijbewijskeuring precies in zijn werk?

 

Stap 1: Gezondheidsverklaring

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) informeert u vier maanden voor het verlopen van uw rijbewijs dat u een medische keuring moet ondergaan. De procedure begint daarna door de Gezondheidsverklaring via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan te vragen. Hierin beantwoordt u vragen over uw gezondheid. De Gezondheidsverklaring kost € 41,50 en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Het is verstandig om na het bericht van het CBR direct de Gezondheidsverklaring aan te vragen. Het CBR heeft namelijk enkele dagen of weken nodig om de aanvraag te beoordelen. Daarnaast is het in Nederland verplicht om bij enkele medische indicatie een keuring te ondergaan.

Nadat uw Gezondheidsverklaring is ingevuld en is opgestuurd naar het CBR ontvangt u enkele dagen hierna een Keuringsverslag (Keuring voor rijbewijs 75+) voor de arts. Op dit verslag staat een ZD-code (ZorgDomein-code) waarmee de arts de keuring digitaal kunt uitvoeren. Het kan ook zijn dat u meerdere formulieren of verslagen van het CBR ontvangt dat wij kunnen invullen voor u, bijvoorbeeld een formulier voor Hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus (suikerziekte), Chronische nierschade, etc. Wanneer u een formulier van het CBR heeft ontvangen dat door een specialist ingevuld moet worden (bijvoorbeeld een Oogarts, of Psychiater, etc.), moet u elders op zoek gaan naar de betreffende specialist.

Stap 2: rijbewijskeuring

U kunt bij ons een afspraak maken voor uw rijbewijskeuring indien u vervolgens in bezit bent van een Keuringsverslag(en) met een ZD-code(s). Bekijk hier de locaties waar wij de medische keuring uitvoeren. Het doel van de keuring is om na te gaan of u veilig en zelfstandig kunt autorijden. Om hierachter te komen voert de arts diverse onderzoeken uit. We controleren uw bloeddruk, testen uw gezichtsvermogen, doen urineonderzoek en verrichten lichamelijk onderzoek. Al deze bevindingen leggen we digitaal vast op de Keuringsverslag(en) zoals ontvangen van het CBR. In totaal duurt de rijbewijskeuring nooit meer dan 15 minuten. Na afloop van de keuring stuurt de keuringsarts de complete formulieren direct digitaal op naar het CBR.

Stap 3: de beoordeling

Een medisch adviseur van het CBR beslist of u bent goedgekeurd. Via MijnCBR of schriftelijk ontvangt u bericht over uw keuring. Als de medisch adviseur besluit dat er extra informatie nodig is over uw gezondheid verwijst het CBR u opnieuw door naar een arts. Als het CBR beslist dat u rijgeschikt bent, kunt u uw rijbewijs verlenging aanvragen. Als het CBR beslist dat u niet rijgeschikt bent, dan mag u helaas niet meer rijden. Als u het hier niet mee eens bent, kunt u een herkeuring aanvragen of bezwaar maken tegen de beslissing.

Bel ons

Wat moet u meenemen naar de keuring?

Wanneer u een afspraak heeft voor een rijbewijskeuring, dient u onderstaande benodigdheden mee te nemen:

De kosten en eventuele vergoeding

Wanneer u een rijbewijskeuring moet ondergaan, betaalt u de kosten voor de Gezondheidsverklaring van het CBR, de rijbewijskeuring en het nieuwe rijbewijs.

De Gezondheidsverklaring van het CBR kost € 41,50. Dit betaalt u aan het CBR. De kosten voor het nieuwe rijbewijs hangt af van de gemeente waar u in woont, maar zijn in 2021 gemiddeld € 40,-. Als u zeker wilt zijn van deze kosten kunt u het beste de website van uw gemeente raadplegen. De maximale kosten voor de rijbewijskeuring worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze zijn anno 2022 € 114,14 (inclusief BTW). Bij Nauwkeurig.nl bedragen de kosten voor de rijbewijskeuring slechts € 70,- (incl. btw). Indien u een aanvullende verzekering heeft, kunt u soms deze kosten vergoed krijgen. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Na vijf jaar was het weer tijd voor de rijbewijskeuring. Net zoals de vorige keer maakte ik een afspraak bij Nauwkeurig.nl. De keuringsartsen zijn heel vriendelijk en de afspraak verloopt snel.
Jannie Vromen uit Rotterdam

Locaties voor de keuringen

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we verschillende locaties in Nederland waar u medisch gekeurd kunt worden. We begrijpen dat u het overdag erg druk kunt hebben en daarom bieden we ook keuringen in de avonduren aan. U kunt op de volgende locaties medisch gekeurd worden:

Aanvullende keuring

Wanneer het CBR uw aanvraag goedkeurt, kunt u uw rijbewijs laten verlengen bij de gemeente. In sommige gevallen is er nader onderzoek, zoals een rijtest of aanvullende informatie nodig. Dit moet al dan niet bij een specialist plaatsvinden. U kunt ons altijd bellen als u nog vragen heeft over een aanvullende keuring. We beantwoorden deze graag.

Bel ons

Maak een afspraak

Moet u een rijbewijskeuring ondergaan? U kunt bij Nauwkeurig.nl terecht voor rijbewijskeuringen op diverse locaties. Neem telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Of maak direct uw afspraak online
Ik wist niet dat ik zoveel stappen moest ondernemen om mijn rijbewijs te verlengen. Gelukkig waren mijn verschillende testen positief en kon ik daarna mijn rijbewijs opvragen. Veel lof voor de artsen van Nauwkeurig.nl. Ik heb geen vragen gehad want alles werd mij duidelijk uitgelegd!
Jaap Maaster uit Rotterdam