Adoptie­keuring

Wilt u adoptieouder worden en bent u op zoek naar een adoptiekeuring in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Dolder, Den Haag, Doetinchem, Haarlem, Leiden, Rotterdam of Utrecht? Dan bent u hier aan het goede adres.

Wanneer vraag ik een adoptiekeuring aan?

Wanneer u bezig bent met een adoptieprocedure is een adoptiekeuring van een arts nodig. Hierbij wordt gekeken of u geestelijk en lichamelijk geschikt bent om een kind te adopteren en vervolgens op te voeden. De prijs van een adoptiekeuring ligt rond de € 60,00 per persoon, afhankelijk van hoe uitgebreid de keuring uitgevoerd moet worden. De adoptiekeuring is door de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) opgesteld om de veiligheid van adoptiekinderen te waarborgen. Op deze manier wordt voorkomen dat uw gezondheid een risico vormt voor het kind dat u aanneemt. Wij voeren deze medische keuring voor de adoptie voor u uit tijdens de adoptieprocedure. U kunt bij ons terecht bij een van onze tien locaties door het hele land.

Helaas kunnen wij geen aanvullende onderzoeken uitvoeren of analyseren (e.g. bloedonderzoeken, hartfilmpjes, longfunctieonderzoek, röntgenfoto’s, etc.). We kunnen u andere instellingen aanraden waar deze onderzoeken wel gedaan kunnen worden.

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op per telefoon.

Of direct online

Waarom heeft u een adoptiekeuring nodig?

Wanneer u een kind wilt adopteren in Nederland zijn er een aantal voorwaarden. Het gaat namelijk om kwetsbare kinderen die op zeer jonge leeftijd al veel hebben gezien en meegemaakt. De biologische ouders zijn overleden of niet meer in staat om voor het kind te zorgen. Het kind is vaak getraumatiseerd of heeft een handicap. Daarnaast komt het kind in veel gevallen in een totaal ander land met een afwijkende taal en cultuur, waardoor het noodzakelijk is om het kind de bescherming te bieden die het nodig heeft. Om een kind te adopteren in Nederland is, naast een hoop andere vereisten, ook een medische verklaring voor de adoptie nodig.

Wat houdt een adoptiekeuring in?

Een adoptiekeuring start met een gezondheidsverklaring die u dient in te vullen samen met een onafhankelijke arts. Deze medische verklaring voor de adoptie gaat zowel over de lichamelijke gezondheid als over de geestelijke gezondheid van de adoptieouders. Beiden mogen geen risico vormen voor de gezondheid van het kind. Het kind komt in veel gevallen uit een zeer instabiele leefomgeving en heeft voornamelijk bescherming en goede verzorging nodig. Dit is uitsluitend mogelijk wanneer uw eigen gezondheid in orde is. Naast het gezamenlijk invullen van de medische verklaring voor de adoptie controleert de arts uw bloeddruk, urine en indien nodig wordt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Gemiddeld duurt dit onderdeel van de adoptieprocedure ongeveer 15 minuten. Na afloop ontvangt u direct een ondertekend en gestempeld formulier.

Wat neemt u mee naar de medische keuring voor een adoptie?

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt, dient u het volgende mee te nemen naar de medische keuring voor adoptie:

  • Formulieren van uw zorgverzekeraar
  • Een urinemonster (afgesloten pot met ochtendurine).
  • Medicijnenlijst (indien van toepassing)

Maak een afspraak voor uw adoptiekeuring

Heeft u vragen over de adoptiekeuring als onderdeel van de adoptieprocedure of wilt u direct een afspraak inplannen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen.

Of maak direct online een afspraak