Groot rijbewijs

Op zoek naar een rijbewijskeuring in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Dolder, Den Haag, Doetinchem, Haarlem, Leiden, Rotterdam of Utrecht? Dan bent u hier aan het goede adres.

Keuring voor een groot rijbewijs

Een keuring voor een groot rijbewijs, zoals een vrachtwagen-, autobus of aanhangerrijbewijs, toont aan dat u nog beschikt over de juiste rijvaardigheid. De rijbewijskeuring groot rijbewijs is verplicht wanneer u een groot rijbewijs wilt aanvragen, vernieuwen of verlengen. Met een keuring voor een groot rijbewijs wordt bepaald of een persoon fysiek en mentaal geschikt is om een voertuig van dat formaat te besturen. Een keuring voor een vrachtwagen rijbewijs, oftewel een rijbewijs-C keuring, vergt een aantal stappen. Zo vult u zelf een eigen verklaring in en voert een keuringsarts een medisch onderzoek uit. Uiteindelijk beoordeelt het CBR de keuring voor het groot rijbewijs en geeft een verklaring van geschiktheid af. U moet iedere vijf jaar een keuring uit laten voeren om uw groot rijbewijs te behouden.

Een groot rijbewijs verlengen

Het verlengen van uw groot rijbewijs is belangrijk om ervoor te zorgen dat u wettelijk bevoegd bent om zware voertuigen te besturen en dit ook blijft. Als uw groot rijbewijs verlopen is, is het van cruciaal belang om deze tijdig te vernieuwen en zo problemen te voorkomen. Het proces om bijvoorbeeld uw vrachtwagen rijbewijs te verlengen, vereist een medische keuring en dat u de vereiste documentatie indient. Het is raadzaam om dit ruim voordat uw vrachtwagen rijbewijs verloopt te plannen om ongemakken te voorkomen. Een verlopen groot rijbewijs kan leiden tot boetes en beperkingen in uw beroep, dus zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de vereisten voor een vernieuwing en de vervaldatum van uw rijbewijs nauwlettend in de gaten houdt. Zo weet u zeker wanneer u actie moet ondernemen om uw vrachtwagen rijbewijs te verlengen.

Echter, bij het verlengen van uw rijbewijs-C komt meer kijken. Wanneer uw C-rijbewijs is verlopen, kan het soms lastig zijn om uw rijbewijs-C te verlengen zonder de benodigde code 95. Dit is een basiskwalificatie die iedere vijf jaar opnieuw behaald dient te worden. Een rijbewijs C verlengen zonder code 95 is dus niet mogelijk.

Bekijk onze locaties
Ik vond de rijbewijskeuring best wel spannend. De keuringsarts stelde mij gelukkig volledig op mijn gemak en voor ik het wist was het alweer voorbij.
Johan van Drongen uit Amsterdam

De medische keuring voor een groot rijbewijs

Voor het verlengen van uw groot rijbewijs is een medische keuring nodig. Deze medische keuring beoordeelt uw fysieke en mentale geschiktheid om een groot voertuig als een vrachtwagen op een veilige manier te besturen. Een medische keuring voor bijvoorbeeld een vrachtwagen rijbewijs is vijf jaar geldig. Als de geldigheid van uw medische keuring voor bijvoorbeeld rijbewijs-C verloopt, kan dit leiden tot beperkingen op uw rijbewijs. Zorg ervoor dat u tijdig contact opneemt met een erkende keuringsarts om de geldigheid van uw medische keuring voor rijbewijs-C te waarborgen. De medische keuring voor uw groot rijbewijs bestaat uit een aantal stappen, zoals een gezondheidsverklaring en een bezoek bij de keuringsarts. 

Een geldige gezondheidsverklaring voor een groot rijbewijs

U moet een geldige gezondheidsverklaring voor een groot rijbewijs invullen. Dit is een vereiste stap voor chauffeurs die commerciële voertuigen willen besturen. In deze gezondheidsverklaring voor een groot rijbewijs staan vragen over aandoeningen die van invloed kunnen zijn op uw rijvermogen. Deze vragen kunt u zelf op het formulier beantwoorden en ondertekenen. Het CBR beheert dit proces en het is belangrijk om tijdig de gezondheidsverklaring voor een groot rijbewijs aan te vragen. Deze kost € 41,50 en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Eenmaal ingevuld en ingediend, beoordeelt het CBR de gezondheidsverklaring voor een groot rijbewijs.

Het inschakelen van een keuringsarts voor een groot rijbewijs

Het medisch onderzoek voor een groot rijbewijs moet uitgevoerd worden door een geschikte keuringsarts. Hiervoor kunt u een afspraak maken zodra u in het bezit bent van een Keuringsverslag met een ZD-code. Deze ontvangt u zodra de gezondheidsverklaring door het CBR is goedgekeurd. Gedurende de medische keuring wordt uw bloeddruk gecontroleerd, test de keuringsarts uw gezichtsvermogen, doen we urineonderzoek en vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Deze bevindingen worden vastgelegd in het Keuringsverslag zoals deze ontvangen is van het CBR. Een rijbewijskeuring duurt nooit langer dan 15 minuten.

We hebben keuringslocaties verspreid door heel Nederland, waar onze keuringsartsen voor u klaar staan. Tijdens deze medische keuring voor een groot rijbewijs neemt de keuringsarts uitgebreid de tijd voor u. U kunt de keuring voor een groot rijbewijs ook door een arts van de arbo uit laten voeren, maar dan profiteert u niet van de voordelen van Nauwkeurig. We hebben namelijk 15+ jaar ervaring in rijbewijskeuring, ook voor groot rijbewijs, en zijn aangesloten bij ZorgDomein. Dit houdt in dat alle formulieren digitaal worden ingevuld en direct naar het CBR worden opgestuurd.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

De maximale kosten voor een keuring worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze zijn anno 2023 €122,94 (inclusief BTW). Bij Nauwkeurig vragen we slechts € 70,- (inclusief btw). Indien u een aanvullende verzekering heeft, kunt u deze kosten wellicht vergoed krijgen. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Voor een groot rijbewijs moet u zich om de vijf jaar medisch laten keuren. Dat betekent dat u de vereiste medische keuring moet ondergaan om uw rijbevoegdheid te behouden. Het is belangrijk om de regelmatige medische keuringen tijdig te plannen.