Rijbewijskeuring 75+

Op zoek naar een rijbewijskeuring in Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Dolder, Den Haag, Doetinchem, Haarlem, Leiden, Rotterdam of Utrecht? Dan bent u hier aan het goede adres.

Vanaf uw 75e verjaardag dient u uw rijbewijs om de vijf jaar te vernieuwen. Bij het verlengen van uw rijbewijs op een leeftijd van of ouder dan 75 jaar, komt meer kijken dan de gebruikelijke verlenging van het rijbewijs. Zo verandert het een en ander omtrent de geldigheid van het rijbewijs én komen er andere facetten bij kijken. Deze verlenging vereist vanaf 75 jaar tevens een keuring van het rijbewijs. Deze rijbewijskeuring heeft als doel te evalueren of u ook op een leeftijd van 75 jaar of ouder als chauffeur zowel fysiek als mentaal nog in staat bent om veilig de weg op te gaan, met zorg voor zowel uw eigen welzijn als dat van andere weggebruikers. Een belangrijk onderdeel van de rijbewijsverlenging voor 75 jaar en ouder is de medische keuring. De rijbewijskeuring voor 75+ is een belangrijke stap om de veiligheid op de weg te waarborgen en ongelukken te voorkomen.

Rijbewijs verlengen voor 75 jaar en ouder

Een rijbewijs verlengen op een leeftijd van 75 jaar en ouder is een belangrijke procedure die enige aandacht en een zorgvuldig stappenplan vereist. Het CBR heeft een grote rol bij het verlengen van uw rijbewijs, ook op een leeftijd van 75 jaar. Hier is een overzicht van het proces en enkele essentiële punten om te onthouden bij het verlengen van uw rijbewijs voor 75+. 

De eerste stap voor het verlengen van het rijbewijs op 75-jarige leeftijd is het invullen van een geldige gezondheidsverklaring. U vult de vragen zelf in op het formulier en ondertekent dit. De ingevulde verklaring dient te worden ingestuurd naar het CBR, dat vervolgens uw gezondheidsverklaring zal beoordelen. Na goedkeuring van uw gezondheidsverklaring door het CBR, kunt u een afspraak maken voor de medische keuring die vereist is voor de verlenging van uw rijbewijs op 75-jarige leeftijd. Het RDW speelt vaak ook een rol in het verlengen van het rijbewijs voor 75 jaar en ouder. Zij zullen de uiteindelijke beslissing nemen met betrekking tot uw rijgeschiktheid.

Volg dit stappenplan zorgvuldig om uw rijbewijs op 75-jarige leeftijd te verlengen en blijf genieten van de vrijheid van mobiliteit op de weg. Het is een proces dat enige tijd kan vergen, dus wees proactief en begin op tijd met de benodigde stappen.

Rijbewijs verlengen bij een leeftijd van 80 jaar

Als u op uw 75e verjaardag uw rijbewijs heeft verlengd, is deze geldig tot uw 80e verjaardag. Het verlengen van uw rijbewijs op 80-jarige leeftijd volgt hetzelfde proces als het verlengen bij 75 jaar. U kunt dus hetzelfde stappenplan volgen als eerder is vermeld. Dit houdt in dat u, wanneer u 80 jaar bent, een keuring van het rijbewijs nodig hebt voor de verlenging van het rijbewijs.

 

Neem contact met ons op

De aanvraag van het rijbewijs vanaf 75 jaar

Het aanvragen van een rijbewijs op 75-jarige leeftijd en de geldigheid ervan zijn belangrijke overwegingen voor senioren die nog steeds actief willen blijven op de weg. De aanvraag voor een verlenging van uw rijbewijs op 75-jarige leeftijd kan doorgaans eenvoudig online worden ingediend bij de gemeente waar u geregistreerd bent als inwoner. Het is belangrijk om de aanvraag van het rijbewijs voor 75 jaar en ouder op tijd te starten, aangezien het proces enkele weken kan duren. 

Na uw 75e verjaardag moet u elke 5 jaar een verplichte medische keuring ondergaan om uw rijgeschiktheid te beoordelen, gezien de leeftijdsgerelateerde fysieke en cognitieve veranderingen. Uw rijbewijs is aanvankelijk geldig tot uw 85e verjaardag. De geldigheid van uw rijbewijs na uw 75e jaar is dus 10 jaar. Na deze 10 jaar wordt de geldigheid beperkt tot maximaal 5 jaar, afhankelijk van de resultaten van de medische keuring. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de geldigheidsduur en de noodzaak van medische keuringen om continu uw rijbevoegdheid te behouden. Een geldig rijbewijs is niet alleen een bewijs van rijvaardigheid, maar ook van uw mobiliteit en onafhankelijkheid, waardoor u veilig en legaal kunt blijven rijden, zelfs op gevorderde leeftijd.

Een bezoek aan de keuringsarts voor uw rijbewijs vanaf 75 jaar

Om uw rijbewijs te behouden, moet u zich onderwerpen aan een keuring bij een keuringsarts voor rijbewijs 75+. Een keuring rijbewijs 75 bij de huisarts omvat meestal een grondige beoordeling van de algemene gezondheid en de mentale en fysieke capaciteiten van de persoon. Deze keuring kan niet altijd worden uitgevoerd door uw eigen huisarts, daarom hebben wij verscheidene keuringslocaties in heel Nederland. Hier kunt u de keuring van uw rijbewijs 75+ door een keuringsarts laten uitvoeren. 

U kunt een afspraak maken met een keuringsarts zodra u een keuringsverslag met ZD-code heeft ontvangen. Deze krijgt u zodra uw gezondheidsverklaring door het CBR is goedgekeurd. Een bezoek aan een keuringsarts voor de keuring van uw rijbewijs vanaf 75 jaar duurt niet langer dan 15 minuten.

De kosten van een keuring van het rijbewijs voor 75 jaar en ouder

Wanneer u uw rijbewijs wilt verlengen op 75-jarige leeftijd komen hier verschillende kosten bij kijken. Naast de gebruikelijke kosten om het rijbewijs te verlengen (afhankelijk van uw gemeente), zijn er ook kosten voor de keuring en de gezondheidsverklaring.

Voor de gezondheidsverklaring bij het CBR bedragen de kosten €41,50. De kosten voor de medische keuring zijn afhankelijk van de aanbieder. Nauwkeurig.nl biedt medische keuringen door heel het land aan voor slechts €70,- (inclusief BTW). Dit bedrag ligt lager dan de kosten die bepaald zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit, namelijk €122,94 voor 2023. 

 

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Om uw rijbewijs te verlengen op 75-jarige leeftijd heeft u een geldige gezondheidsverklaring en een medische keuring nodig.

Uw rijbewijs is na verlenging op 75-jarige leeftijd 5 jaar geldig. Na deze 5 jaar moet uw rijbewijs opnieuw gekeurd worden.

Vanaf een leeftijd van 75 jaar heeft u bij elke rijbewijsverlenging een medische keuring nodig. Deze moet iedere 5 jaar vernieuwd worden.

Voor de gezondheidsverklaring bij het CBR bedragen de kosten €41,50. De kosten voor de medische keuring zijn afhankelijk van de aanbieder. Nauwkeurig.nl biedt medische keuringen door heel het land aan voor slechts €70,- (inclusief BTW).

U vraagt de verlenging van uw rijbewijs bij uw gemeente aan. Hierna moet u bij het CBR uw gezondheidsverklaring goed laten keuren en een medische keuring ondergaan om dit vervolgens bij het RDW in te dienen.

De wachttijd voor het verlengen van uw rijbewijs op 75-jarige leeftijd kan variëren, maar het is verstandig om hier ruim op tijd mee te beginnen, bijvoorbeeld 6 maanden voor uw verjaardag. De goedkeuring van de gezondheidsverklaring kan namelijk even op zich laten wachten.

Het is belangrijk om tijdig te beginnen met het vernieuwingsproces van uw rijbewijs, omdat het enige tijd kan duren voordat afspraken beschikbaar zijn en de keuringsresultaten worden verwerkt.

Het verlengen van een rijbewijs op 75 jaar kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de snelheid van de medische keuring en verwerking van uw aanvraag.